Muuttaminen uuteen kotiisi

Onnittelut vielä uudesta kodistasi! Meille on tärkeää, että viihdyt uudessa kodissasi. Muuttamiseen liittyy aina muutamia hoidettavia asioita – alla oleva muistilista ei ole aukoton, mutta helpottaa näiden asioiden hoitamista:

 1. Muista tehdä muuttoilmoitus ja huolehtia postisi kääntämisestä uuteen osoitteeseen. Tämä käy helpoiten verkossa Postin sivuilla.
 2. Tee sähkösopimus uuteen asuntoosi suoraan valitsemasi toimijan kanssa.
 3. Hanki laaja kotivakuutus valitsemaltasi toimijalta.
 4. Varaa itsellesi tarvittaessa autopaikka ja mahdollinen saunavuoro isännöitsijän kautta.
 5. Muista hakea Kelalta asumistukea, mahdollinen maksusitoumus tai muut elämäntilanteeseesi liittyvät asumisen tuet.
 6. Varmistu asuntosi palovaroittimien toiminnasta muuttaessasi ja testaa toiminta säännöllisesti.
 7. Hanki tarvittaessa itsellesi nettiyhteys, jos se ei kuulu asuntoosi.
 8. Huomioi asuntosi kunto ja pidä asunto hyvässä kunnossa. Asunnot tarkastetaan niihin sisään ja niistä ulos muutettaessa muutto- ja huoneistotarkastuslomakkeen mukaisesti.
 9. Muista maksaa vuokrasi ja mahdolliset muut asumiseen liittyvät maksut ajoissa. Tarkemmat tiedot löydät vuokrasopimuksestasi.

Muista tutustua myös asuntokohtaisiin ja yhteisiin varastotiloihin sekä kiinteistösi jätteenlajitteluun. Perehdy myös talosi järjestyssääntöihin, yhteystietoihin ja muihin ohjeisiin sekä toimi näiden mukaisesti.

Asuminen vuokraa­massasi kodissa

Mahdollistathan yhdessä vuokranantajan ja muiden asukkaiden kanssa taloyhtiösi viihtyisän ja turvallisen arjen? Huomioithan tämän lisäksi, että toiminnallasi pystyt vaikuttamaan myös kiinteistön arvon säilymiseen ja kehitysmahdollisuuksiin.

Alta löytyy muutamia keskeisiä asioita, jotka tyypillisesti vaikuttavat asumisen turvallisuuteen ja viihtyisyyteen taloyhtiöissä. Luettelo ei ole kaiken kattava eikä korvaa tai sivuuta esimerkiksi järjestyssääntöjä, joten muista tutustua myös talosi järjestyssääntöihin, yhteystietoihin ja muihin ohjeisiin sekä toimi niiden mukaisesti.

Yhteiset tilat:

 1. Asukkaiden tavaroiden säilyttäminen ei ole sallittua porrashuoneissa, piha-alueilla tai muissa yhteisissä tiloissa.
 2. Metelöintiä ja tarpeetonta oleskelua pitää välttää erityisesti yhteisissä sisätiloissa.
 3. Asukkaan täytyy huolehtia yhteisiin tiloihin mahdollisesti aiheuttamansa sotkun siivoamisesta itse.
 4. Mainosten kiinnittäminen ja erilaiset asennukset yhteisiin tiloihin ovat sallittuja ainoastaan erillisellä luvalla (taloyhtiöstä riippuen isännöitsijältä tai vuokranantajalta).
 5. Mattojen ja vuodevaatteiden tamppaaminen on sallittu ainoastaan niille ulkoalueilla tarkoitetuilla telineillä.

Huoneistot:

 1. Mikäli talon järjestyssääntö ei muuta määritä, täytyy naapureiden kotirauhaa mahdollisesti häiritseviä ääniä välttää klo 22.00 – 07.00 välisenä aikana. Mahdolliset melua aiheuttavat työt ovat sallittuja ainoastaan arkisin klo 09.00 – 20.00 välisenä aikana.
 2. Asukas on velvollinen pitämään huoneistonsa hyvässä kunnossa sekä ilmoittamaan mahdollisista vioista viipymättä huoltoyhtiölle tai isännöitsijälle.
 3. Mihinkään viemäreihin tai wc-istuimeen ei saa laittaa sellaisia liuottimia, esineitä tai jätteitä, jotka voivat tukkia tai millään tavalla vaurioittaa viemäreitä.
 4. Tarkasta asuntosi palovaroittimien toiminta säännöllisesti.
 5. Parvekkeella ja/tai terassilla saa käyttää ruoanvalmistukseen ainoastaan sähkögrilliä.

Pysäköinti (ml. polkupyörien, rattaiden yms. säilytys) ja jätteenkäsittely:

 1. Ajoneuvojen pysäköinti on sallittu ainoastaan tähän tarkoitukseen erikseen varatuilla paikoilla.
 2. Käytävät ja kulkuväylät täytyy pitää esteettöminä mahdollisten pelastustöiden mahdollistamiseksi.
 3. Autojen lämpöjohdot saavat olla kiinni lämpötolpassa vain, kun autoa lämmitetään. Lämmitystolppien pitää olla lukittuina.
 4. Polkupyöriä, rattaita yms. saa säilyttää yhteisissä tiloissa (piha- ja sisäalueet) ainoastaan tähän tarkoitukseen erikseen varatuilla paikoilla.
 5. Noudata jätteenkäsittelyssä paikkakuntasi ja taloyhtiösi ohjeita. Noudata aina yleistä siisteyttä.

Esimerkkejä vastuun­jaosta eri tilanteissa


Vastuunjaosta riippumatta tärkein sääntö on, että akuuteista vioista tai rikkoutumisista pitää ilmoittaa välittömästi huoltoyhtiölle. Esimerkiksi yllättävät LVIS-viat ja rikkoontumiset ovat sellaisia, jotka vaativat välitöntä huomioimista.

Muilta osin asiat etenevät helpoimmin, kun niitä hoidetaan alusta saakka oikeiden tahojen kanssa. Muista siis selvittää ennakkoon asukkaan ja asunnon omistajan väliset vastuut asunnon hoidossa – varmista ainakin, että tiedät mistä tieto tarvittaessa löytyy. Mikäli jokin asia on vähänkään epäselvä, ota aina yhteyttä isännöitsijään.

Muuttaminen pois vuokraa­mastasi kodista

Toivottavasti olet viihtynyt nykyisessä kodissasi. Mikäli muuttaminen pois nykyisestä asunnostasi liittyy vaikkapa isomman asunnon tarpeeseen, niin autamme mielellämme myös näissä tilanteissa. Otathan tällöin yhteyttä henkilökuntaamme.

Asunnosta pois muuttamiseen liittyy muutamia tärkeitä asioita, jotka kannattaa huomioida jo etukäteen. Tällä tavoin asiat etenevät sujuvasti.

Asunnot tarkastetaan aina niihin sisään ja niistä ulos muutettaessa. Tämä tarkastus tähtää siihen, että asunnot pysyvät jatkuvasti hyvässä kunnossa ja viihtyisinä. Tällä tavoin myös uusi asukas pääsee nauttimaan täysimääräisesti uudesta kodistaan heti siihen muutettuaan. Tarkastusten sisältö saattaa vaihdella jonkin verran, mutta alta löydät luettelon asioista, jotka ainakin kannattaa huomioida ennalta.

Asuntoa tarkastettaessa kiinnitetään huomiota­ esimerkiksi seuraaviin asioihin:

 • Ovien ja ikkunoiden kunto (puhtaus, ehjyys ja toimivuus; ikkunoiden ”normaali puhtaus” riittää eli niitä ei tarvitse pestä, jos ne eivät ole erityisen likaiset)
 • Asuntoon kuuluvien alkuperäisten kalusteiden kunto (puhtaus, ehjyys ja toimivuus)
 • Hanojen kunto (puhtaus, ehjyys ja toimivuus)
 • Lieden ja uunin kunto (puhtaus, ehjyys ja toimivuus)
 • Kylmälaitteiden ja niiden osien kunto (puhtaus, ehjyys ja toimivuus)
 • Sähkölaitteiden kunto (puhtaus, ehjyys ja toimivuus); huomioithan, että asunnossa täytyy olla sinne alun perin kuuluneet sähkölaitteet ja varusteet (ml. asunnossa jo muutettaessa olleet palovaroittimet)
 • Helojen ja jalkalistojen kunto (puhtaus, ehjyys ja toimivuus)
 • Ilmanvaihtoventtiilien kunto (puhtaus, ehjyys ja toimivuus)
 • Seinien ja lattioiden pintamateriaalien kunto (puhtaus, ehjyys ja siisteys)
 • Kattovalaisimien ripustuskansien kunto (ehjyys, paikallaan oleminen)
 • Varastokomero (tyhjennetty, siisteys, ehjyys) ja samassa yhteydessä jätepisteiden tarkastaminen sen osalta, ettei niihin ole jätetty muuttajan toimesta tarpeettomia huonekaluja tai muita tavaroita
 • Kaikkien vuokrasuhteen alussa tai sen kuluessa saatujen avaimien palauttaminen.

Edellä mainittujen asioiden lisäksi pois muuttaessa tulee huomioida:

 • Mahdollisia taulujen tms. seinäkiinnitykseen liittyviä koukkuja ja tulppia ei tarvitse poistaa. Sen sijaan seiniin poistamistanne kiinnikkeistä mahdollisesti jääneet kolot pitää paikata siististi.
 • Pala- tai muita seinäkiinnitteisiä peilejä ei tarvitse poistaa. Mikäli kuitenkin haluat poistaa tällaisen peilin, pitää seinäpinta tasoittaa ja maalata tai tapetoida peilin poistamisen jälkeen.
 • Asuntoon itse hankkimasi sälekaihtimet saavat jäädä asuntoon tai vaihtoehtoisesti voit poistaa ne. Mikäli poistat sälekaihtimet, pitää tästä jääneet jäljet paikata ja ikkunanpuite maalata siistiksi.

Tarkastuksen havainnot (ml. tarkastuksen yhteydessä havaitut vauriot) dokumentoidaan. Mikäli asunnon hyväksyttävään kuntoon saattaminen edellyttää korjaustöitä, pidätetään korjaussumma tyypillisesti vakuudesta. Tämä ei kuitenkaan koske normaalista kulumisesta aiheutuneita kustannuksia eli tällaiset kustannukset eivät kuulu vuokralaisen vastuulle eikä niitä näin ollen pidätetä vakuudesta.

Muita vakuudesta mahdollisesti pidätettäviä kustannuksia ovat huoneiston lukon uudelleensarjoittamisen kulut tilanteessa, jossa asukas ei palauta kaikkia vuokrasuhteen alussa tai sen kuluessa saamiaan avaimia sekä huoneiston siivoamisesta aiheutuneet kulut tilanteessa, jossa asukas on jättänyt asunnon siivoamatta muuton yhteydessä.

PS. Muistathan, että autamme mielellämme kaikissa muuttoosi liittyvissä kysymyksissä sekä mahdollisen isomman ja/tai toisella sijainnilla olevan vuokra-asunnon hankinnassa – tässä hetkessä tai myöhemmin. Vapaana / vapautumassa olevat vuokra-asuntomme löydät täältä.

Yhteydenotto

Ota yhteyttä

Tietosuojaselosteemme

© 2024 Art Kiinteistöt - Jyväskylä
webDesign: Mekanismi »